Reklama
 
Blog | Jakub Mařík

Virtuální realita státu aneb (ne)ukázaná platí

Také jste registrovali krásně vypracované grafy a tabulky, co všechno pro nás vláda zajistila?

Určitě ANO. Ale pokud nejste zrovna důchodce nebo ředitel VZP, asi jste to na svých účtech moc nepoznali. Mimochodem – i ti důchodci si reálně oproti vládě, ve které byl ministrem financí Miroslav Kalousek, v poměru k průměrné mzdě pohoršili. Jenže všudypřítomná masáž vnutila důchodcům pocit, že nikdo jiný než Andrej se o ně nepostará.

Á propos, jak se tahle vláda postarala řekněme o průměrnou rodinu s jedním dítětem, kde matka je na mateřské dovolené a otec pracuje?

Inu – má se skvěle, to nemohu říct. Inflace vystřelila ceny v poměru k vydělaným penězům do absurdních výšin. Vlastní bydlení se stává pro nízko a středně-příjmové rodiny bláhovým snem a poměr ceny pronájmů a koneckonců i nájmů obecních bytů k příjmu rodiny je nejvyšší v Evropě. Mzdy jsou zoufale nízké a krom Prahy se k tomu slavnému číslu průměrné mzdy ani nepřiblíží. Na mimořádné výdaje si rodina musí půjčit, v lepším případě od příbuzných. Nákup běžných potravin a drogerie se čím dál víc stává nutným tisícovým výdajem za pochybnou kvalitu z holdingu svěřenského fondu. Ale vlastně – český zákazník si rozdílnou kvalitu žádá a kdo je stát, aby zajistil, že maso bude masem a máslo opravdu máslem.

Standardem se stává, že pokud chceme, aby rajče chutnalo jako rajče a ne jako amarouny, zaplatíme třikrát vyšší cenu. A to se spoustě lidí nechce.

Stejné je to potom s vládou a stranami ve volbách. Za kvalitu, tentokrát života, je potřeba platit. Zde ve formě zodpovědné rozpočtové politiky, kterou nabízí opoziční strany výměnou za lepší budoucnost. A to se také mnoha lidem nechce. S nataženou rukou chodí za státem a nabízí to nejcennější, co krom svého života a zdraví má. Svůj hlas ve volbách. A ejhle, zde stát povýšil neschopnost na přednost. Žije na dluh. Výměnou za hlas ve volbách. A lidé mlčí.

Jenže, stejně jako tu naši výše zmíněnou rodinu, život na dluh semele i náš stát. Spousta lidí tomu mlčky přihlíží a nemá představu, co to konkrétně pro ně a jejich rodiny bude znamenat. Ale o tom až jindy.

Virtuální realita, o které se mluví v názvu článku, nás obklopuje ze všech stran. Snaží se nám předestírat skvělý život, který pro nás vláda komunistů, komunistů v jiných kabátech, STBáků a členů Lidových milicí, instagramových modelek a lidí bez předpokladů a charakteru, zařídila. Nevěřte tomu.

 

Reklama